Akciócsoport a város fejlesztéséért

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázat sikerének feltétele egy helyi akciócsoport létrehozása, amely ösztönzi majd a lakók tudatosságát, a társadalmi megújulást. A tervek szerint az így létrejött csoport elsősorban a kultúra és a közösségépítés területén érhet el hosszú távú sikereket. Az újonnan alakuló szerveződés a pályázati összegből a helyi lakosság, a civil szervezetek, a vállalkozások és az önkormányzat együttműködésével a helyi identitástudatot elősegítő és a gazdaságfejlesztést célzó stratégiát készíti el. Ennek fontos része lesz a kulturális és közösségi terek fejlesztése, a kulturális intézmények, a közterek felújítása, korszerűsítése, vagy a helyi programok szervezése. A város az akciócsoport felállításának szándékát a Nemzetgazdasági Minisztérium felé május 31-ig jelezheti.

Takács Péter megjegyezte: a rendszerváltás után alakult ki az a közművelődési rendszer Békéscsabán, hogy minden nagyobb területen van egy intézmény. Javasolta, hogy ezek az intézményegységek kerüljenek bevonásra, legalábbis kérdezzék meg őket arról, mivel tudnak hozzájárulni a projekthez.

Sódar Anita, a Városfejlesztési Kft. vezetője ismertette a projektfolyamatot: regisztrációs felhívásra kérelmet kell benyújtani, amit egy legalább 10 tagú helyi akciócsoport nyújt be – ez civilekből, közszereplőkből, gazdasági társaságokból, illetve a vállalkozói szféra képviselőiből állhat össze. A kiválasztás májusban kezdődik, amit igazolni és regisztrálni kell, és a Nemzetgazdasági Minisztérium acceptálása után lesz felhívás is. Így nem csak infrastrukturális fejlesztések jöhetnek létre, hanem fittnessparkok, játszóparkok és kulturális helyek – tájékoztatott a cégvezető.

A polgármester azért aggódott, hogy az önkormányzat nem lesz többségben az akciócsoportban, ha lesz visszafizetési kötelezettség, az kit terhel majd?

Sódar Anita válaszában elmondta, ez a Nemzetgazdasági Minisztérium hatásköre, de módszertani útmutató még nincs. Kell majd egy meghatalmazott, egy irányító szerv, a felelősségi kérdéseket eztán szabályozzák majd.

16 igennel egyhangúlag elfogadták a javaslatot.

Forrás: http://www.behir.hu/2016/04/28/ulesezik-kozgyules-percrol-percre